Search

انتخاب زبان



مشروح سخنان اسقف اعظم ارامنه در همایش سالگرد روزنامه "آلیک"

جناب آقای وزیر، مسئولان محترم دولتی، نمایندگان محترم مطبوعات و میهمانان گرامی

دلیل گردهمایی امروزروزنامه "آلیک" یکی از دیرپا ترین و ارزشمندترین اعضای جامعه مطبوعات ایران است که هشتاد و پنجمین سالگرد فعالیت خود را جشن گرفته است.

مانند هر زایش دیگری که توام با درد و رنج می باشد، تولد روزنامه "آلیک" نیز چندان سهل و آسان نبوده است، اما در گذر زمان این نوزاد نورسیده با بهره گیری از حضور شخصیت های متعهد، مسئولیت پذیر، آینده نگر و با اراده و با ایمان به رسالت مطبوعات توانست بر پاهای خویش استوار گشته و با گام هایی مصمم مسیر پیشرفت خود را در پیش گیرد.

جا دارد سالگرد این تولد فرخنده را به دوستان گرامی ارمنی که از اقصی نقاط جهان در این مکان جمع شده اند تبریک گفته و از صمیم قلب برای آن ها توفیق در مسیر تحقق رسالتی که در جهت خدمت به جامعه و سرزمین شان و همچنین کل بشریت بر عهده گرفته اند مسئلت نمایم.

این همایش یک روزه که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران برگزار شده است در وهله نخست گواهی بر رویکرد حمایت گرانه دولت نسبت به فرهنگ، هنر و ادبیات بوده و از سوی دیگر و از همه مهمتر نشانگر رویکرد مشوّقانه و بدور از تبعیض وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قبال مطبوعات کشور می باشد.

این رویکرد محور فعالیت های عظیم دولت در زمینه های مختلف می باشد. همه ما می دانیم که ایران از زمان های بسیار دور مهد تمدن و محلی برای همزیستی مسالمت آمیز میان ادیان و اقوام مختلف بوده است. دوره هخامنشیان از نمونه های بارز و آموزنده در این رابطه بوده است که در طی آن شاهد سیاست آزادمنشانه کوروش و استقبال وی از پیروان ادیان و همچنین اقوام دیگر هستیم به گونه ای که اشعیا و دانیال نبی در عهد قدیم از وی تحت عنوان بنده برگزیده خداوند نام برده اند که وظیفه رها نمودن یهودیان از اسارت و بازسازی معبد ویران شده به او محول شده است.

امروز نیز جمهوری اسلامی ایران کشوری نمونه از جنبه همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان ، اقوام و همچنین اقلیت های مختلفمحسوب شده و این موضوع به صراحت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز درج شده است.

رابطه و پیوند ملت ارمنی با ملت ایران به عنوان ملت هایی که دارای ریشه مشترک بوده و همچنین به عنوان دو ملت همسایه به هزاران سال پیش باز می گردد. ارامنه به عنوان شهروندانی متعهد و وفادار به سازندگی مشغول بوده اند. وجود صدها کلیسا، صدها بنای فرهنگی و همچنین بقایای تاریخی گواه حضور ارامنه در این سزمین هستند.

در طی قرون متمادی ارامنه سهم مهمی در تمدن و همچنین حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، و هنری ایران داشته اند. در اینجا فرصت پرداختن به تمامی این زمینه ها وجود ندارد اما من می خواهم به تلاش های ارامنه در عرصه مطبوعات و فرهنگ و سهم ارامنه در تمدن ایران اشاره ای داشته باشم. 

براساس شواهد تاریخی نخستین فعالیت در زمینه چاپ و نشر توسط ارامنه و در جلفای نو انجام گرفته است. خاچاطور وارتابد کتساراتسی خلیفه جامعه تازه تاسیس ارامنه جلفای نو در سال 1636 میلادی نخستین چاپخانه در ایران را تاسیس کرده و در سال 1638 نخستین کتاب را که "مزامیر داود" بوده است چاپ می کند. وی سپس موفق به چاپ کتاب های "وارک هاراتس" و "ژاماگیرک آدیانی" می شود. فعالیت در زمینه چاپ که توسط خاچاطور وارتابد کتسارتسی پایه گزاری شده بود تاکنون بی وقفه ادامه یافته است. 

باید تاکید کنم که در طی سالیان متمادی کتاب های بی شماری در زمینه های هنر، ادبیات، موسیقی، دین و کلیسا، کودک، خاطرات، حقوق و قانونگزاری چاپ و منتشر شده اند. به عنوان نمونه تنها به آمار برخی از آن ها اشاره می کنم.

1) در زمینه هنر و معماری 31 عنوان کتاب منتشر شده است که 13 عنوان آن متعلق به سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی می باشد.

2)در زمینه ادبیات و ترجمه آثار ادبی506عنوان کتاب منتشر شده است که 283 عنوان آن متعلق به سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی می باشد.

3) در زمینه دین و کلیساتنها در 15 سال اخیر بیش از 50 عنوان کتاب چاپ و منتشر شده است.

همچنین کتاب های مختلفی نیز در زمینه های پزشکی، فرهنگ لغات، زندگینامه، تاریخ و مردم شناسی به چاپ رسیده اند.

در حوزه مطبوعات نخستین نشریه ارمنی در سال های 1894-1897 در چاپخانه "جاواهای" منتشر شده است. پس از آن شاهد ظهور هفته نامه "آستق آرولیان" (ستاره شرق) در سال 1896 و "نور هوسانک" (جریان نو) در سال 1909 میلادی هستیم. در حال حاضر دوهفته نامه "هویس" و فصل نامه "پیمان" به زبان فارسی همچنان منتشر می شوند. همچنین به صورت ویژه باید از روزنامه "آلیک" یاد کنم که در 85 سال گذشته نقش مهمی در حیات اجتماعی نه تنها ارامنه بلکه جامعه ایران ایفا نموده و بی تردید از این پس نیز به این نقش آفرینی ادامه خواهد داد. "آلیک" به واسطه فعالیت مستمر و پر تلاش خود عضوی از خانواده های ارمنی بوده است.

دوستان گرامی، تلاش کردم تا به اختصار اشاره ای داشته باشم به  بخشی از فعالیت هایی که ارامنه تنها در زمینه های فرهنگی انجام داده اند. در کنار آن باید به نقش پیشرو ارامنه در زمنیه های موسیقی، معماری، فیلم و سینما، رشته های مختلف ورزش و همچنین سیاست، صنعت، اقتصاد و آموزش نیز اشاره کرد.براساس آمار موجود در حال حاضر بیش از 90 استاد ارمنی در دانشگاه های ایران مشغول به تدریس بوده و برخی نیز مسئولیت های مهمی را بر عهده دارند.

امیدوارم نمایندگان محترم مطبوعات که از اقصی نقاط جهان به ایران سفر کرده اند و در روزهای اخیر شاهد پویایی و نشاط موجود در جامعه ارامنه ایران بوده اند، شاهدی صادق برای آن چه دیده و شنیده اندباشند. 

در پایان سخن اجازه می خواهم به نمایندگی از جامعه ارامنه و بویژه خانواده "آلیک" مراتب سپاس و قدردانی خود را از مقامات دولتی که در روزهای گذشته در کنار ما بوده و موجب تسهیل امور مربوط به سکونت و همچنین تردد میهمانان گرامی مان شدند، اعلام نمایم. همچنین از جناب آقای دکتر علی جنتی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاران ایشان در وزارتخانه و نیز از مسئولان محترم رسانه های ایران به جهت همکاری های انجام گرفته تشکر ویژه دارم. 

از خداوند متعال برای همگان صلح و آرامش مسئلت می نمایم.

اسقف اعظم سیبوه سرکیسیان 

خلیفه ارامنه تهران 

27 شهریور ماه 1395

تهران

 

 

تماس با ما

خیابان استاد نجات الهی، شماره 295
تهران 1598873311

No.295, Ostad Nejatollahi Ave.,
Tehran - IRAN

Tel: (+98-21) 88901634, 88901635,
88901636, 88897980, 88897981

Fax: (+98-21) 88892617

info@tehranprelacy.com


روابط عمومی شورای خلیفه گری:
pr@tehranprelacy.com