نشست مطبوعاتی "بررسی حقوق اقلیتهای دینی در جمهوری اسلامی ایران" به ابتکار نمایندگان اقلیت های مذهبی در مجلس شورای اسلامی و همکاری شورای خلیفه گری ارامنه تهران، روز سه شنبه 19 آبان ماه در تالار خلیفه گری ارامنه تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست مطبوعاتی که با حضور جمع کثیری از خبرنگاران برگزار شد دکتر کارن خانلریان نماینده ارامنه تهران و شمال ایران در مجلس شورای اسلامی در سخنانی تأکید کرد: "از سال 2014 میلادی به این سو برخی از کشورهایی که که هیچ دغدغه ای در قبال سرنوشت اقلیت های مذهبی ندارند در اقدامی هماهنگ درصدد بهره برداری از موضوع اقلیت های مذهبی در ایران در جهت اهداف سیاسی خود بر آمده اند. این گروه از کشورها با اطلاع رسانی ناقص، قصد فضا سازی علیه میهن عزیزمان را دارند. با توجه به منافع ملی ایران، اقلیت های مذهبی ساکن در ایران تلاش دارند تا در حد توان خود به روشنگری پیرامون این موضوع پرداخته و با انگیزه های سیاسی این کشورها مقابله نمایند. در همین راستا خلیفه گری ارامنه تهران تصمیم به برگزاری این نشست مطبوعاتی گرفت".
دکتر سیامک مره صدق نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی از سخنرانان این نشست مطبوعاتی بود. وی با اشاره به این موضوع که هر جامعه و از جمله جامعه ایرانی دارای مشکلات ویژه خود است تاکید کرد برای حل این مشکلات راه حل های ایرانی نیز وجود دارد که می توان با کمک آن ها به حل مشکلات پرداخت. وی افزود: "هم در موضوع نسل کشی ارامنه و هم در هولوکاست یهودیان، مقصر اصلی کشورهای اروپایی مدعی حقوق بشر بوده اند".
دکتر اسفندیار اختیاری نماینده اقلیت زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی عنوان کرد که حلقه متصل کننده کلیه ایرانیان "ایرانی" بودن آنها است و همین عامل نیز منجر به همزیستی مسالمت آمیز میان کلیه ایرانیان شده است. وی تأکید کرد: "با توجه به مبانی فرهنگ ایرانی، همه نسبت به یکدیگر با احترام رفتار می کنند و نسبت به اشتراکات توجه ویژه دارند".
یوناتن بت کلیا نماینده آشوریان و کلدانیان در مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر این نکته که مقر اتحادیه جهانی آشوریان که به مدت بیش از 30 سال در آمریکا قرار داشت، در حال حاضر به ایران منتقل شده است، زیرا در ایران شاهد برخورد محترمانه با اقلیت های مذهبی هستیم. وی افزود:"اقلیت های مذهبی ایران به قیم نیاز نداشته و برای قرون متمادی همزیستی مسالمت آمیز داشته اند". وی در عین حال از رسانه های جمعی ایران به دلیل عدم انعکاس زندگی آزاد اقلیت های مذهبی در ایران انتقاد کرد.
پس از آن، خبرنگاران سئوالات خود را از حاضرین مطرح کردند. محور اصلی سئوالات خبرنگاران به موضوع مهاجرت و همچنین حقوق اجتماعی و قانونی اقلیت های مذهبی در ایران اختصاص داشت. رهبران روحانی اقلیت های مذهبی و همچنین نمایندگان انجمن های آن ها به صورت مبسوط به سئوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
اسقف اعظم سیبوه سرکیسیان خلیفه ارامنه تهران به صورت جامع به موضوع مهاجرت پرداخته و تأکید کرد: "مهاجرت همواره بخشی از حیات بشری بوده و متأسفانه امروز مورد بهره برداری سیاسی قرار گرفته است".
روبین کاراپطیان رئیس شورای خلیفه گری ارامنه تهران نیز ضمن محکوم نمودن ادعای اخیر وزارت خارجه آمریکا مبنی بر این که اقلیت های مذهبی در ایران تنها اخیراً اجازه یافته اند مراکز ویژه خود را داشته باشند، توضیحات مفصلی درباره نهادهای ملی، مذهبی و اجتماعی ارامنه تهران که دارای قدمتی بیش از دویست سال هستند، ارائه کرد.
دکتر کارن خانلریان و دکتر سیامک مره صدق نیز در واکنش به مسائل مطرح شده در گزارش مغرضانه احمید شهید، گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، به توضیح اهداف این گزارش پرداخته و تأکید کردند که گزارش ارائه شده از واقعیات موجود به دور بوده و با هدف فضا سازی علیه ایران تدوین شده است.